Några ord om motivering

Vare sig det handlar om träning, ändrade kostvanor, studier eller långsiktiga planer så är en av de svåraste sakerna att hålla motiveringen uppe. Medan de flesta människor kan klara av att banta i en vecka eller två och gå ner några kilon, eller att springa några löprundor under en månad så är det inte ovanligt att det aldrig blir mer än så. Det riktigt svåra är alltså inte att bli av med de där extra kilona, utan att hålla dem borta för evigt.

Vad är motivation?

Ett typiskt exempel på goda intentioner men bristande motivation är nyårslöften. Vem har inte lovat sig själv någon gång att sluta röka, träna oftare eller att läsa mer? Alla människor har något som de vill ändra kring sina liv och livsstil och i Sverige är det just nyår som de flesta avsikterna om förbättring kommer fram i rampljuset. Men varför är det så svårt att motivera sig i det långa loppet?

För att förstå vad motivation verkligen är så måste man vända sig till experterna, inte minst psykologer, läkare, dietister och personliga tränare. De får dagligen möta människor som är fulla av idéer om hur de ska bli bättre men är också de främsta vittnena till när allt kraschar. Det återkommande problemet är nästan alltid motivationen och därför finns det vissa gemensamma metoder som alla kan tillämpa, oavsett vad det är som ska åstadkommas. Till dem hör bland annat de följande:

  • Realistiska mål. I stället för att sätta tio kilos viktnedgång på två månader som sitt mål så är det bättre att välja tre kilo stället.
  • Mätbara mål. Genom att alltid vara noga med att mäta/väga sina mål syns det svart på vitt vad som åstadkommits.
alante-x