Löpning och träning

Löpning är en av de bästa formerna för att komma i form. Ingen annan träningsform är så enkel att komma igång med. Man behöver i princip bara ett par joggingskor. Dessutom är det tillgängligt hela tiden, till skillnad mot gymmens öppettider.

Tips för att klara löpningen

För att komma igång med löpningen på ett bra sätt är det viktigt att inte börja för hårt. En ökning med 10 % per vecka är inget man ska överskrida om man är nybörjare. Det tar lång tid för leder och muskler att vänja sig vid den nya påfrestningen. Det är förstås A och O att undvika skador då man tränar hårt. Löpning, liksom alla utomhusaktiviteter, kan vara hård även mot huden. När vi rör oss utomhus, kan både sol, kyla och hetta påverka hudens kondition. Det här är inte bara kopplat till löpning, men i kombination med svettning kan huden påverkas mer. Tack och lov finns det beprövade metoder för att stimulera hudens föryngringsprocess. Dermapen kombinerat med PRP är en hudbehandling som ordnas via nordichair.com och finns i alla de större städerna i Sverige. För att undvika skavsår finns det många skavsårsplåster man kan använda i preventivt syfte. Även robusta löparsockor förhindrar detta. För att inte tappa motivationen är det smart att skaffa sig ett långsiktigt mål, exempelvis en tävling man vill klara av. Ytterligare en aspekt man bör tänka på är ett vettigt kostupplägg för att orka träna.

Enkelt träningsupplägg

Det kan räcka långt med att ha ett mycket enkelt träningsupplägg för sin löpning. Tre pass i veckan räcker gott och väl. Med dessa tre standardpass kan man bygga den kondition som behövs, oavsett om man vill komma i form, springa 5 km eller ett maraton. De tre passen är enligt nedan.

Långpass

Varje vecka bör man springa ett längre pass på minst en timme. Här behöver man inte hålla någon fart, utan det är tiden man är ute som räknas. Det här är ett av de skönare passen i grundträningen enligt många.

Snabbpasset

Här ett pass där man vill få upp farten litegrann. En del springer en särskild distans på en viss tid, exempelvis 3 km på 15 minuter, efter en uppvärmningsrunda. Andra springer en något längre distans.

Intervallpass

För att förbättra sin kondition gäller det att träna med intervaller. Det finns mängder av intervallpass att välja på. Några av de vanliga är 4×1 km, 10×800 m eller 3×3 km. Mellan varje upprepning kan man ha mellan 1-5 minuters lugn jogg eller ståvila.

alante-x