Läs på om löpning

Om du gillar att springa eller om du funderar på att börja sakta men säkert så bör du lära dig lite om denna fantastiska aktivitet både innan du kör igång och allteftersom du kör på. Tidningar som Runner’s World kan ge dig massor med bra tips om hur du ska springa, vilken utrustning du behöver, vilka lopp du kan delta i och vilka de senaste forskningsrönen är i ämnet. Bli en löparexpert genom att läsa dina läxor!

Grundutrustningen

Löpning kräver egentligen bara en enda sak och det är bra skor. Att springa med fel slags skor är att be om att få skador och om man inte har råd att investera i ett par bra löparskor så är det bättre att vänta med att köra igång. Helst ska man gå och prova ut ett par i ett så kallat löplabb, där en löparexpert dels kan se hur man springer och hur fötterna slår ner på marken. Löparstilen kan vara mycket individuell från person till person, och därför bör man aldrig dela skor med en annan person.

Ett bra par löparskor håller i ungefär två år om man springer regelbundet, men det spelar också stor roll i vilka väderförhållanden man sprungit och hur ofta man ger sig ut. Skorna är dock alltid A och O!

När det kommer till kläder så brukar de flesta löpare föredra att ha på sig lätta men åtsmitande kläder då de ger en känsla av frihet och håller in eventuella sladdriga kroppsdelar. Det finns särskilda material som andas väl men också torkar snabbt, och många löpare vill också ha något på huvudet för att ge skugga och motverka att svett rinner ner i ögonen.

Kroppshållningen

När man springer bör man ha avslappnade axlar men rak rygg, och gärna ha en lätt framåtlutad stil så att gravitationen hjälper den framåtskridande rörelsen. Armarna ska helst hållas nära sidorna och röra sig i en naturlig, roterande form med avslappnade händer. När man springer bör fötterna aldrig gå ner med hälen först, utan istället ska man landa på mitt/frampartiet av foten. För att motverka att man stöter i för hårt under löpningen kan man springa med lite lätt böjda ben.

Tillbehör

För att löpningen inte ska blir tråkig kan man skaffa sig ett par bra hörlurar och springa till sin favoritmusik. Det finns också bra appar där man har en egen PT, liksom spel för löpare där man tjänar in poäng och går upp i nivåer allteftersom man springer.

alante-x