Att undvika skador under träning

De flesta tränar för att må bra och få mer energi för att göra andra saker. Tyvärr blir många även skadade av själva träningen. Det kan bero på många saker. Ibland utför man en övning helt fel och ibland pressar man på kroppen fortare än vad den klarar av. I vår iver att se resultat kan det vara lätt hänt att glömma bort att vila är en lika stor del av träningsresultatet som själva träningen.

Lagom dos för löparen

Löpning är både en av de mest populära motionsformerna såväl som en av de mest skadedrabbade träningsformerna. Med sin lätthet att utöva – det behövs bara ett par skor – är det förstås en svårslagen motionsform. Många har dock inte sprungit på väldigt många år, då de dammar av löparskorna som vuxna. Då får leder och ligament en chock, vilket kan resultera i alla möjliga löparskador som finns omnämnda överallt på nätet. Skurken i dramat är ofta inte vad man kan tro, felaktiga skor, utan snarare att man gått ut för fort, för tidigt. Ett bra sätt att komma igång med löpningen, som ger kroppen tid att vänja sig är att blanda gång med korta löpningar. Varje vecka kan man sedan öka andelen löpning. Exempelvis öka varje vecka med 5 min. Enligt vecka 1: 5 min löpning, 35 min gång, vecka 2: 10 min löpning, 30 min gång o.s.v. Det är även klokt att ta hand om sig även utanför löpningen med alltifrån rätt kost till sådant som hudvård, vilket många löpare missar. Med Clarins produkter skapar man rätt balans för huden, då man tränar mycket utomhus.

Lagom dos för styrketräning

Den som just skaffat ett gymkort gör klokt i att lägga på vikterna på stången med eftertänksamhet. Muskler växer nämligen fortare än lederna hinner vänja sig. Man gör också ofta en större utveckling i början, då man i princip kan öka tyngderna på vikterna man lyfter mellan varje pass. Efter ett tag planar dock utvecklingen av och man bör anpassa sig efter det, istället för att forcera den. Tränar man exempelvis bänkpress är axelskador vanliga, om man försöker gå fram för fort i utvecklingen. Det räcker att träna varje muskelgrupp två gånger i veckan för att få resultat. Efter ett hårt pass behöver musklerna så mycket som tre dagar fritt från träning. Man kan givetvis träna andra muskelgrupper. Ett upplägg kan vara att dela in styrketräningen mellan överkropp och underkropp, med vilodag emellan. Ett sådant här upplägg kunde vara idealt: Måndag vigs åt benträning, onsdagen för ryggträning och fredag för överkropp.

alante-x