Olika rön om kost och träning

Ska man äta innan eller efter ett pass? Bör man bara äta kolhydrater om man springer och proteiner om man styrketränar? Kan man äta hur mycket som helst om man tränar regelbundet? Det finns massor av frågor om kost och träning och det pågår ständig forskning i ämnet. Faktum är att kosten spelar mycket stor roll i människans hälsa, om inte den allra största, och om man äter fel i sin vardag eller i samband med träning kan det leda till negativa eller åtminstone oönskade resultat.

Var finns informationen?

Är man intresserad av att lära sig om korrekt kost så är en av de bästa och mest pålitliga källorna Livsmedelsverket, vars uppgift är att ständigt forska om och ge ut information som har med kost att göra. Här finns det inte bara information om vilken mat man ska äta och hur många kalorier det finns i allt, utan också om vilka dieter som ger bäst resultat och vad man ska tänka på om man har hälsoproblem. Åratal av informationssamlande och analys har gjort Livsmedelsverket en av världens bästa instanser när det kommer till vad vi äter och bör därför inte missas.

Logga allt

En av de allra bästa metoderna att gå ner i vikt eller att bli starkare på är att föra dagbok över allt man äter och alla fysiska aktiviteter. Till en början kan det kännas lite trögt men snart vänjer man sig. Det är nämligen viktigt att se vad man får i sig och hur hårt man tränar så att man hela tiden kan jämföra och göra framsteg. Det här är också en utmärkt metod att se vad man gör fel, så länge man är ärlig mot sig själv hela tiden.

Andra föredrar att prova på olika metoder som till exempel Stenåldersdieten, Medelhavsdieten eller Intermittent fasta men här delar sig experternas åsikter. Medan vissa menar att man endast kan få bra resultat genom att skapa ett kaloriunderskott så menar andra att dieter som innehåller mycket protein och ytterst lite fibrer fungerar precis lika bra. Oavsett om man följer en vegansk eller karnivor diet så är det dock allra viktigast att man förbränner mer energi än vad man konsumerar, även om det kan uppfattas som tråkigt och fantasilöst.

alante-x