Poängsystem som motivation

Alla människor tycker om att känna sig duktiga och att bli belönade och när det kommer till träning och hälsa är en av de många metoderna att åstadkomma saker och ting på ett regelrätt poängsystem. Genom att sätta upp en tabell där olika aktiviteter, viktnedgång i gram, ökade tyngder på gymmet, snabbare löpresultat, o.s.v. ger olika poäng kan man motivera sig själv och sina vänner, kollegor eller anställda.

Några exempel på poängsystem

Oavsett om man bara har sig själv eller många andra att räkna poäng med så är ett bra poängsystem med tillhörande belöningar en värdefull morot i kampen för en bättre hälsa. Här följer två korta exempel på hur man kan ställa upp sina system:

Viktnedgång

Genom att väga sig en gång i veckan, alltid vid samma tid innan man ätit frukost, samlar man på sig eller drar av följande poäng.

  • 250gr = 25 poäng +/-
  • 500gr = 50 poäng +/-
  • 1 kg = 100 poäng +/-

100 poäng motsvarar 100 SEK, det vill säga pengar som läggs i potten och sedan kan användas till en kul belöning som inte har med mat att göra. Det kan till exempel vara en bok man gärna vill ha, en pjäs eller film man vill se eller en resa man vill göra. Har man lyckats gå ner 5kg har man med andra ord 500 kronor att ha kul för, eller kanske man hellre vill vänta tills 10kg/1000 SEK?

Träning

Alla former av träning är viktiga för hälsan, men när det kommer till ett poängsystem så kan man sätta upp olika svårighetsgrader vad gäller prestation och tid.

  • 30 min promenad = 25 poäng
  • 60 min promenad = 50 poäng
  • 30 min löpning = 50 poäng
  • 60 min löpning = 100 poäng

På liknande vis som vid viktnedgången så kan poängen motsvara summor, och det här är särskilt kul och motiverande att göra i grupp. Är man ett gäng vänner eller om man har anställda som gemensamt vill klara av ett mål, så kan allt läggas i potten för en kul gruppaktivitet.

alante-x