Att löpning är bra för både kropp och själ, har väl knappast undgått någon. Dessutom är det ett av de enklaste motionsformerna man kan syssla med. Det räcker med ett par bra joggingskor och så kan man springa nästan när som helst. Man slipper lägga tid på att transportera sig till ett gym och behöver inte heller någon dyr kringutrustning. Löpning är också en motionsform som förbränner rejält med kalorier, och lockar därför många som försöker gå ned i vikt. Men hur blir man en bättre löpare?
Nybörjaren
För nybörjaren gäller det främst att ha tålamod. Man bör öka sin veckomängd, alltså antalet kilometer man springer totalt varje vecka, med maximalt 10 procent. Den som alltså springer 10 km ena veckan, kan således öka till 11 km följande vecka. Det är bra att ha ett mål, och den absoluta nybörjaren kan sikta på att ta sig runt 5 km under en halvtimma. Det är även bra att ha någon form av klocka som mäter hastighet och antal km. Den som vill komma i form kommer dessutom ha stor glädje av ett aktivitetsarmband som bland annat mäter förbrukade kalorier.
Mellanlöparen
Den som har kommit igång med sin löpning på allvar, kan spetsa in sig på något av de löparprogram som erbjuds gratis på nätet. Kanske hägrar ett maraton i horisonten. Ett enkelt upplägg för den som inte slaviskt vill följa ett program är att börja med tre stycken huvudpass. Mellan dessa pass kan man vila, jogga lugnt eller träna någonting annat än löpning. Dessa pass består av ett långpass, där man joggar lugnt i 1,5 -2 timmar, ett intervall pass och ett halvlångt pass. Intervallpasset kan bestå 4-8 st 1000m där man tar i ordentligt och vilar emellan, och det halvlånga passet mellan 8 km och 12 km, där man håller en jämn hög fart. Med dessa tre pass bygger man en grund för de flesta distanser.