Varför bör man träna?

Regelbunden träning leder inte bara till en starkare och friskare kropp, utan också en piggare och kryare mental hälsa. Hur tråkigt det än kan kännas att pallra sig iväg till gymmet eller att ta den där extra cykelrundan så är känslan efteråt oslagbar, dels då man fylls av lyckohormoner men också då man känner att man åstadkommit något.

Enligt Folkhälsomyndigheten rör svenskar inte på sig tillräckligt, och det gäller även barn och ungdomar, vilket är mycket oroväckande. Faktum är att vissa forskare ser en koppling mellan bristen på fysisk aktivitet och den allt ökande mentala ohälsan, och det finns mycket som tyder på att träning och motion kan utgöra en mycket bättre och effektivare behandling än läkemedel.

Vad händer vid träning?

Att träna innebär att man anstränger kroppens muskler och uthållighet, vilket leder till ökad puls, en snabbare och tyngre andhämtning och en gradvis ökande trötthet. Medan man håller på tröttar man alltså ut sin kropp, och när man sedan vilar upp sig repareras “slitaget” och allt förstärks. Ju mer och oftare man kör, desto starkare blir man, så länge man inte överdriver och tar ut sig helt.

Om man däremot inte tränar, så utsätts kroppen för ett ständigt försvagande och med tiden blir man dels svagare och mer orkeslös, men också mer utsatt för skador. Om man trillar på gatan, till exempel, så riskerar man mycket större skador om där inte finns några skyddande muskler och det är en av anledningarna till att äldre människor ofta gör sig mer illa då de trillar än yngre.

Den mentala faktorn

Varje gång man genomfört ett träningspass har hjärnan belönat kroppen med att frigöra en massa härliga signalämnen som ger en känsla av lycka och upprymdhet. Det här är naturens sätt att få kroppen att fortsätta vara aktiv, och för den som tränar ofta och regelbundet kan känslan nästan jämföras vid en drog. Faktum är att de flesta människor som håller igång upplever ett slags beroende av dessa känslor och gärna söker fler “kickar” med ökad ansträngning.

Självförtroendet blir också rejält förbättrat med träningen, inte bara för att man blir snyggare av den, utan också då man känner sig duktig. Sitter man och funderar på om man ska träna eller ej så kan man jämföra känslan efter att man antingen har gjort det eller inte, och snabbt uppleva skillnaden.

alante-x