Vad är viktigast för hälsan?

De flesta människor vill inte bara leva ett långt och meningsfullt liv, utan också vara vid god hälsa så länge som möjligt. Även om man lever till 150 så är det ju inte mycket att hänga i julgranen om man inte får vara frisk, och det gäller både kropp och sinne.

Oroande faktorer

Enligt Världshälsoorganisationen WHO så lever människor i utvecklade länder idag längre än någonsin samtidigt som dödsorsakerna i dessa länder är radikalt annorlunda än de i låginkomstländer. I västvärlden är många hälsoproblem relaterade till fetma, till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, medan fattigare länder fortfarande kämpar mot infektionssjukdomar och undernäring. I Sverige är saker som alkoholmissbruk och självmord relativt vanliga, men också bristen på motion. Enligt mångårig forskning utgör just stillasittande en konkurrent till rökning som en av de största hälsofarorna.

För många kan det låta förvånande att svenskar inte rör på sig tillräckligt, men faktum är att det går sämre än någonsin på den fronten. Medan Sveriges befolkning alltid varit ganska aktiv och friluftsälskande så har livsstilen idag ändrats ganska så radikalt och många spenderar fler timmar framför olika skärmar som TV, dator och mobil än någonsin förr. Där barn och ungdomar förut sprang ut och lekte efter middagen spenderar de nu timme ut och timme in med Netflix, sociala medier och dataspel.

Träning och vardagsmotion

Även bland de som tränar regelbundet så spenderas alldeles för många timmar sittandes på rumpan, och det är ett fenomen som inte bådar väl för folkhälsan. Att inte röra på sig innebär bland annat att blodcirkulationen, rörligheten och muskulaturen försämras, och det kan på lång sikt leda till mycket allvarliga hälsoproblem.

Beroende lite grann på ålder och allmän hälsa så bör de flesta människor röra på sig i mellan en halvtimme och en timme varje dag. Det behöver inte handla om intensiv löpning eller stenhård styrketräning, men däremot bör man få upp pulsen och flåset lite grann för att det verkligen ska räknas. Till det bör man försöka röra på sig minst en gång i timmen. Att göra några enkla förändringar som att till exempel ta trappan istället för hissen eller att cykla till jobbet istället för att ta bussen kan innebära enormt positiva konsekvenser för hälsan.

Variera och ha kul

Träning och motion behöver verkligen inte vara tråkigt och om man vill hålla uppe sin aktivitetsnivå bör man hitta några saker som man själv verkligen gillar. En magdanslektion, en pingismatch eller galet headbangande i vardagsrummet är alla suveräna sätt att få upp sin puls, samtidigt som man har kul. Lite press bör man också sätta på sig själv om man vill må bra nu och i framtiden. Ta en tjugo minuters promenad efter varje middag och du har redan kommit en lång bit på vägen!

alante-x