Kroppen är för livet

Vi lever i tider där det ligger mycket press på människor att vara lyckliga, perfekta, smala och vältränade. Fenomenet sociala medier har gjort för människors självförtroende vad Photoshoppade fotomodeller gjort för ungdomars självbild, och det hela mynnar ut i en soppa av förvrängda ideal och mål.

I detta kaos är det lätt att glömma bort varför man bör syssla med träning och hälsa. Det handlar inte om att vara snygg på stranden den kommande sommaren eller i selfies på Instagram, utan om att må bra i en sund kropp. Vi ska ju bo i våra kroppar under en lång tid framöver, och då gäller det att inte bara sikta på den nästa semesterresan utan istället på en framtid som förhoppningsvis kommer att sträcka sig långt in i ålderdomen.

Träningsexperter och läkare pekar på detta faktum om och om igen, och menar att det är mycket bättre att träna lugnt och tryggt till en början och sedan långsamt öka på sina prestationer än att ge järnet redan dag ett. Det förhindrar skador och slitage, och ger resultat som håller i det långa loppet. Detsamma gäller kost och näringslära; hellre skippa vardagssockret för all framtid men att då och då unna sig en bit choklad.

alante-x