Den mentala styrkan

Det råder inga tvivel om att alla människor mår bra av att träna, och de flesta som kommer igång med en bra, regelbunden rutin blir förvånade över hur otroligt bra de börjar må rent psykiskt. Det beror på flera faktorer, bland annat att man känner att man åstadkommit och presterat något men också då hjärnan frigör massor med hormoner och signalsubstanser som man mår bra av.

Ett sådant ämne är det berömda lyckohormonet oxytocin som både människor och djur kan uppleva om de gör något de tycker om. Andra härliga ämnen är dopamin och serotonin, som ger allt från rysningar till känslor av glädje. Det finns också olika stresshormon som å ena sidan kan få en individ att må dåligt om det ligger och bubblar där i vardagslivet, men å andra sidan kan pusha på mycket positivt under själva träningspasset.

Idag är det väl dokumenterat att just träning påverkar människans hjärna och sinne till så milda grad att den kan motverka depression, ångest och demens. Att fylla ådrorna med syre och pumpande blod ger både kropp och hjärna en riktig genomkörare, och ger den som tränar en stor kick.

alante-x