Vikten av vikten

En sund själ i en sund kropp är ett gammalt talesätt som går tillbaka till de gamla grekerna, och faktum är att det är ett motto som är mer aktuellt idag än någonsin. De flesta forskare är överens om att människor som är fysiskt hälsosamma också mår bättre mentalt, och det vore fantastiskt om man kunde sälja motion på flaska.

Att hålla en bra kroppsvikt är också mycket viktigt av flera skäl, inte minst då kroppen mår bättre om den inte behöver släpa omkring på överflödiga kilon men också då överviktiga personer inte sällan lider av känslor av mindervärdighet och ångest just på grund av sin fetma.

Kalorier och BMI

Olika människor har olika kroppstyper men när det kommer till vikten finns det bara ett sätt att gå ner i vikt och det är genom att skapa ett kaloriunderskott. Genom att kolla sin BMI kan man se var man bör ligga på ett ungefär, och sedan starta en kostplan där man skapar underskottet genom ett minskat kaloriintag och en ökad aktivitetsnivå. Satsa alltid på lång sikt snarare än snabba resultat!

Hur man tar mått

Allt hänger dock inte på kilon utan också på hur den egna kroppen är fördelad vad gäller muskler och fett. Därför är det alltid en bra idé att ta mått en gång i månaden och sedan jämföra sina framsteg. Ta ett mått runt halsen, ett runt midjan, ett runt höfterna och ett runt låren och skriv ner dem varje gång. Se till att alltid göra det vid samma tidpunkt och helst på morgonen innan morgonmålet. Ta måtten i ett avslappnat tillstånd och dra inte in magen, utan försök vara så “normal” som möjligt.

alante-x