Att träna rätt

Mycket här i livet handlar om egna preferenser och smak, och alla har rätt att känna och tycka som de vill. När det kommer till träning så kan man förvisso välja vilken typ av träning man själv föredrar men när man väl kommer igång så gäller ganska så stenhårda regler. Att träna fel är inte bara dömt för misslyckande utan kan dessutom leda till allvarliga skador, och istället för att kunna njuta och glädjas av de många positiva konsekvenserna av träning kan man i själva verket få men för livet.

Vad innebär rätt träning?

Rätt träning består av två huvudsakliga kriterier: korrekt utförande av själva rörelserna och korrekt planering vad gäller träningstillfällena. Runt de här båda grundförutsättningarna så tillkommer även andra faktorer som kost, sömn och motivation, men där en tillfälligt skippad lunch inte brukar leda till mer än att man inte orkar prestera lika väl så kan en felaktigt utförd övning leda till riktigt allvarliga problem. Det tar inte mer än en sekund att ge sig själv en sträckt muskel eller ett smärtsamt ryggskott genom att inte utföra ett rygglyft på rätt sätt.

Korrekta rörelser

Oavsett om man sysslar med dans, styrketräning, cykling eller löpning så har varje aktivitet mycket specifika rörelsemönster där man aktiverar olika leder och muskelgrupper. Jämför man till exempel tennis med badminton, så kräver tennisen att man får in ett ”sving” med hela sin kropp i fulla rörelser, medan badminton hänger mer på snabba slag med större tyngd på handvristen och axlarna. Det är just därför en nybörjare ofta får hålla på länge med att lära sig saker som koordination och balans med sin lärare, så att en bra grund läggs för den framtida träningen.

På liknande vis är det viktigt att en styrketränare lyfter sina vikter och pressar i sina maskiner på ett bestämt och kontrollerat sätt, och man bör därför alltid börja med mycket lätta hantlar och inställningar så att man får in stilen rätt. En löpare måste likaså lära sig en viss kroppshållning och att inte slå ner med hälen medan en person som tränar yoga bör stå barfota med utspridda tår när en viss position ska intas.

Planera korrekt

Regel nummer ett när det kommer till alla former av träning är att man aldrig tränar samma muskler två dagar i rad, och att man varierar på sätten man tränar på. Kroppsbyggare brukar därför planera sin vecka i olika pass, till exempel ben på måndagar och fredagar, core på tisdagar och lördagar och axlar på onsdagar och söndagar. Om man springer regelbundet kan man köra en dag lugnt och långt, en dag snabbt och kort och en dag i backar eller i intervaller. På så sätt låter man inte kroppen vänja sig för mycket, vilket ger sämre resultat, samtidigt som man ger olika muskelgrupper en chans att återhämta sig.

alante-x