Varför tränar du?

Sedan jag var 16 år har jag snittat minst 3 träningspass i veckan. Inte för att jag har haft något att träna för, jag har inte haft ett lag och jag har inte tävlat i något. Jag funderar ofta varför jag spenderar så mycket tid på träning,

Att vara snygg är för mig inte en tillräckligt stark drivkraft för att under 10 år fylla tillvaron med en stor dos fysisk träning. Den motivationsfaktorn är inte tillräckligt hållbar. Vad TV-shop med flera försöker sälja på oss är inte vad som kommer få oss att boka in träningspasset varje dag i resten av våra liv. Självklart utgör utseendet en viss del av motivationen för mig, men eftersom jag fortfarande inte har några magrutor  hade jag antagligen tröttnat för längesen om jag främst tränade för att bli snygg.

Sidospår: Varje gång jag tänker på det inser jag ännumer att det är otroligt befängt att TV-shops redskap skulle göra oss smala och snygga. 3 dagar i veckan i 10 år med bra kost har inte gjort mig modell-snygg. 

Jag triggas till viss del utav utmaningen - Att kunna hoppa högre, lyfta lite tyngre, springa lite längre och bli lite bättre än vad jag var veckan innan. Jag tävlar nästan alltid, främst med mig själv. Igår insåg jag att jag går i trappor/rulltrappor mest för att känna att det går lite lättare och snabbare att ta sig upp varje gång. Orkar jag lite mer vinner jag – Och det är härlig feedback att få varje dag!

Främst tränar jag för att få energi och få utlopp för energi. De dagar jag finner mig själv på jobbet utan ett träningspass i kroppen kryper det i mig, jag blir ofokuserad och trött. Träningspassen har alltid varit min tid för mig själv, där jag lärt känna mig själv och min kropp bättre. Som säkert många av er har betydligt bättre koll på än mig är att det bildas massa bra kemiska reaktioner i oss när vi tränar, som ger oss en känsla av välbefinnande och lycka. Det kan vara en god anledning till att jag längtar efter att träna varje dag.

Detta var mina färmsta anledningar till att träna regelbundet: Vilka är dina?

 

9 thoughts on “Varför tränar du?

 1. Pernilla

  Jag tränar för att jag behöver det!

  Jag tränar för att vara sund o hälsosam, orka med jobbet o livet annars. Tränar för att vara en trevligare person. Utan träning blir jag grinig.

  Men även för att upp nå de mål jag har satt för mig själv, Jag tävlar inte mot andra med muskler km tid o sånt. Lär mig nya övningar, orkar mera i vikt/rep orkar springa lite längre osv.

  Men i huvudsak för att må bra :)

 2. Jayzee

  Jag tränar för att jag mår bra och blir glad av det. Mina leenden är sällan så breda som direkt efter ett pass. Jag tränar också för att vara snygg, på mitt personliga vis. Hållningen blir bättre och självförtroendet stärkt vilket syns i hela kroppen.

  Och om jag inte tränade skulle jag ju inte kunna köpa alla snygga träningskläder som jag nu lägger pengar på! Och sedan jag började med Crossfit lockar även gemenskapen i boxen. Där behöver man inte svara på frågan: varför tränar du? :-) Skönt att omges av galningar som tar träningen för en lika självklar del av livet som man själv gör.

  Många anledningar blir det!

 3. Uppochhoppa

  Jag mår mycket bättre, blir den bästa versionen av mig själv. jag har märkt att min självkänsla ändå är starkt kopplad till min idrott, vilket gör det komplext, för det blir kanske mer självförtroende av det hela, men grejen är att jag tycke rom mig själv så himla mycket mer när jag tränar, oavsett om jag spriungit kort elle rlångt, lyft tungt eller lätt. Så det är ändå inte prestationsbaserat, men kopplat till träning. Jag mår bättre, blir gladare, härligare, kan ge mer energi till andra och är beroende av den känslan.

 4. Alexandra

  Skrev faktiskt ett inlägg om det här tidigare i veckan. Jag tränar av olika anledningar. För att se bra ut är en av dem, men själva utmaningen i att hela tiden bli bättre, starkare, snabbare och uthålligare är också en stor motivationskälla. Men visst vill jag se bra ut naken…. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>